Tarih: 28.04.2025 13:38

Çakar ' Kaynarca’da kokarca mücadelesini Anlattı

Facebook Twitter Linked-in

Son iki yılda ülkemiz tarımına 3 milyar doların üstünde zarar veren istilacı bir tür olan kokarca zararlısı sadece tarımsal üretimi değil aynı zamanda kırsal ekonomiyi de tehdit ediyor. 

DÖRT AY ÖNCE KOKARCA MÜCADELESİ TOPLANTISI YAPILMIŞTI

23 Aralık 2024 tarihinde ilçemiz Ziraat Odası’nda Oda Başkanı İbrahim Çakar’ın ev sahipliğinde bir araya gelerek toplantı yapan Kaynarca Belediye Başkanı Kadir Yazgan, İlçe Tarım Müdürü Oğuzhan Karapınar, Muhtarlar Derneği Başkanı Şafak Altıntaş çeşitli önlemler konusunda işbirliği yaparak kokarcayla mücadele planı ortaya koymuşlardı.   

Kokarca mücadele planı doğrultusunda ilçemizde yapılan çalışmalar ve yapılacak çalışmalar hakkında görüştüğümüz Kaynarca Ziraat Başkanı İbrahim Çakar, Kaynarcahaber’in sorularını yanıtladı. 

 

 

 

İLÇEMİZ KÖYLERİNDE GEÇEN YIL GÖRÜLDÜ

KAYNARCA HABER: “Kokarca zararlısı geçtiğimiz yıl ilçemizde ürünlere zarar verdi mi?

İBRAHİM ÇAKAR: “Kokarca zararlısı geçen yıl fındığın kabuğunun sertleşmeye başladığı son zamanlarda ilçemiz köylerinde görüldü. Az da  olsa ilk kez zarar görülmüş oldu. Türkiye’ye ilk kez 2017 yılında Gürcistan’dan giren kokarca zararlısı Artvin ve İstanbul illerimizde görüldü. Sonraki yıllarda yayılımını sürdürdü. Karadeniz bölgemizde fındıklara ve diğer ürünleri ciddi zararlar verdi. 

METRUK BİNALARDA İLAÇLAMA YAPILDI

KAYNARCA HABER: “Bu yıl kokarca için ilçemizde ne gibi önlemler alındı yada alınacak?

İBRAHİM ÇAKAR: “ilk aşamada 23 Aralık tarihinde Kaynarca Belediyesi, İlçe Tarım Müdürlüğü, Muhtarlar Derneği ve Ziraat Odası olarak ilk toplantılarımızı yapıp bir eylem planı yaptık. Kış aylarında kokarcanın yumurtlayıp kışı geçirebileceği metruk binalarda ilaçlama çalışması yaptık. Buradan Belediye Başkanımıza ve İlçe Tarım Müdürümüze, Muhtarlar Derneği Başkanımıza verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyorum.  

TOPLU VE EŞ ZAMANLI İLAÇLAMA ÇOK ÖNEMLİ

KAYNARCA HABER: “Ziraat Mühendisleri ve kurumunuzun personeliyle köy gezileri yaparak kokarca konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapıyorsunuz. Üreticinin mücadeleye katılımı konusundaki tavrı nasıl?

İBRAHİM ÇAKAR: “İkinci aşamada Kaynarca Ziraat Odası olarak kokarcayla mücadele için köy gezileri düzenledik. Bu köy gezilerimiz devam ediyor. Özellikle toplu ve eş zamanlı mücadele konusunda üreticilerimizi bilgilendiriyoruz. Üreticilerimizin sorularını cevaplıyoruz. Kimyasal ilaçlama konusunda uyarılarda bulunuyoruz. 

Bahçelerde feromon tuzaklar kurup, bu zararlının takibini yapmalarını istiyoruz.  

BAŞARISIZ OLUNURSA YÜZLERCE MİLYON ZARAR EDİLİR

KAYNARCAHABER: “Bu mücadeleden üreticimizin işi ciddiye almasıyla ve ortak hareket etmesiyle umarım başarılı çıkılır. Ancak toplu mücadeleden başarısız çıkarsak, ne gibi sonuçlarla karşı karşıya kalabiliriz?”

İBRAHİM ÇAKAR: “İnşallah üreticimizin katılımı ile başarılı oluruz. Olamaz isek ilçemiz ekonomik kayıp olarak özellikle de fındıkta en büyük kayıp yaşayacağı bir yıl yaşar. 5 Bin 350 Ton fındık üretilen ilçemizde yüzde 50 zarar durumunda 500 milyon lira kaybımız olacak. 

Bu sene ülkemizde yaşanan don olayı nedeniyle rekolte azalacak bu da fındık fiyatlarını artıracaktır. Bu bakımdan Kaynarca olarak kokarca için başlattığımız mücadeleye herkesin katılması çok büyük önem taşıyor.” RÖPORTAJ - SEDAT BALTA

ZİRAAT ODASI'NAN KÖY TOPLANTILARINDAN FOTOĞRAFLAR


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —